Wegens succes verkocht

De komende dagen zal ik jullie gaan “vermoeien” met de transacties die wij (ik) de afgelopen week op het beleggingsvlak hebben gedaan. Die werden getriggerd door de flinke koerswinst die één van onze posities had gemaakt sinds we daarvan in januari wat aandelen hadden gekocht. De koers was in korte tijd dusdanig gestegen dat we dat wel “moesten” verzilveren.

De verkoop

In januari kochten we in 3 etappes in totaal 13 aandelen Pepsico (PEP) tegen een gemiddelde prijs van $109 per stuk. In euro’s was dat in totaal €1.261. Begin deze week was de koers van PEP geklommen naar $129 en verkochten we 3 aandelen om alvast een beetje winst te pakken en te herinvesteren in een ander bedrijf. Daarover later deze week wat meer.

Gisteren steeg de koers nog wat verder door en verkochten we de andere 10 aandelen voor ruim $130 per stuk. In totaal leverde de verkoop €1.511 op, een koerswinst van €250 of bijna 20% van de kosten die we gemaakt hebben om de aandelen te kopen. Intussen hebben we al dit geld alweer aan het werk gezet door aandelen in twee bedrijven te kopen.

Waarom deze verkoop

Zoals gezegd is de koers van PEP flink gestegen en daarmee ook de koerswinstverhouding. Over die verhouding schreef ik hier al wel eens wat meer. Die vond ik, met een waarde van 24, dusdanig hoog dat ik niet verwacht dat deze prijs heel lang zo hoog zal blijven, al is dat natuurlijk ook wel een beetje koffiedik kijken.

Daarnaast is de koerswinst, zolang je de aandelen niet verkoopt en de winst te gelde maakt, maar een papieren werkelijkheid en eigenlijk net zulk werkloos geld als het geld dat je in je oude sok hebt gestopt. Door deze winst te pakken en daarna weer te investeren kan ik dat geld ook aan het werk zetten en uiteindelijk meer dividendinkomsten genereren.

Dividend

Over dividend gesproken, door deze verkoop van de aandelen Pepsico dalen onze toekomstige dividendinkomsten uiteindelijk. Pepsico betaalt per aandeel per kwartaal $0,955 dividend, wat ons op jaarbasis een bruto dividend zou opleveren van net geen 50 dollar. Met de huidige dollarkoers die schommelt rond de 1,12 dollar per euro en een dividendbelasting van 15% zou dat netto een jaarlijks dividend opleveren van ongeveer €37,60.

Kopen we dan nooit meer PEPsico aandelen?

Jawel, dat verwacht ik wel. Pepsico is namelijk een mooi dividendgroei aandeel met een geschiedenis van bijna 50 jaar onafgebroken dividendverhogingen. Ik zie dit aandeel in mijn uiteindelijke portefeuille om van te rentenieren een belangrijke plaats innemen als één van de 6 belangrijkste posities. Maar dan moet eerst de koers/wint-verhouding weer flink wat gaan zakken. Met de huidige geprognosticeerde winst zou dat betekenen dat ik het kopen van aandelen PEP pas weer zou overwegen bij een koers onder de $115. Dan is de koerswinst-verhouding ongeveer 21 en is het dividendrendement weer een mooie 3,3%

In de opbouwfase van mijn portefeuille kan ik ons geld op dit moment beter laten renderen door het in andere bedrijven te beleggen. Zoals al eerder aangekondigd, morgen meer daarover.

8 antwoorden op “Wegens succes verkocht”

 1. Leuke trade. Maar ik realiseer mij nu pas dat jullie geen dividendbeleggers zijn. Oftewel aandelen kopen die jaarlijks dividendverhoging laten zien en in principe nooit meer verkopen, tenzij. Maar jullie kiezen ervoor om bewust te handelen en proberen om laag te kopen en hoog te verkopen. Prima resultaat met deze trade.

  Ben erg benieuwd wat de volgende trade wordt en welke koersdoel jullie meegeven om de winst te verzilveren.

  Hebben jullie ook koersdoelen bepaald voor de aandelen in jullie huidige portefeuille? Ben daar wel benieuwd naar.

  Ik blijf jullie volgen.

  Dividendbelegger.

  1. In principe had ik PEP wel gekocht voor de echt lange termijn, maar dit vond ik een buitenkansje. En uiteindelijk houden we er nu meer dividendinkomsten aan over.
   En uiteindelijk willen we PEP wel als hoeksteen van onze dividendportefeuille hebben..

 2. Mooi resultaat.

  Maar ik realiseer mij nu pas dat jullie geen dividendbeleggers zijn. Oftewel aandelen kopen die jaarlijks dividendverhoging laten zien en in principe nooit meer verkopen, tenzij. Maar jullie kiezen ervoor om bewust te handelen en proberen om laag te kopen en hoog te verkopen. Prima resultaat met deze trade.

  Ben erg benieuwd wat de volgende trade wordt en welke koersdoel jullie meegeven om de winst te verzilveren.

  Hebben jullie ook koersdoelen bepaald voor de aandelen in jullie huidige portefeuille? Ben daar wel benieuwd naar.

  Ik blijf jullie volgen.

  Dividendbelegger.

 3. Ik snap je verkoop (op all-time-high), maar de P/E ratio kan ook vanzelf zakken als PEP meer winst maakt . Dat doen ze nl al jaren, vandaar de stijging van het dividend.
  Ter overweging: in dat geval heb je met de verkoop toch extra kosten gemaakt en wellicht evt koerswinst misgelopen. Ook koop je ze dan later duurder terug.

  Ik ben benieuwd wat je ervan hebt gekocht.

  1. Deels 3M en voor het andere deel moet je nog een dagje wachten. Dan zal ik ook die prijsgeven.. 🙂

 4. Interessante keuze, op zich zie ik het als inwisselen voor net even een andere dividend aandeel (maar dan weer meer stuks).

  Ik moet zeggen dat ik soms twijfel om hetzelfde te doen met QCOM daar heb ik echt een mooie papieren winst. Voorlopig laat ik het nog even zitten.

 5. Beste familie Financieelvrijer.nl,

  Lees enkele verhalen van jullie en zie dat jullie zeer regelmatig handelen. Mag ik vragen via welk platform jullie dit doen? Lynx of…?

  Dank en groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.