Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden ten dage het geval is. Daarbij waren we ons oude appartement nog niet kwijt en stond die behoorlijk (10%) onder water.
Intussen is het inkomen van M best wat gestegen, en daarmee, ondanks strengere leenregels, de maximale hypotheek die we op het inkomen van M kunnen krijgen ook. De afgelopen jaren was die stijging ook dusdanig dat je voor dat bedrag een “betere” (lees: grotere, vrijere) woning voor zou kunnen kopen. Dit jaar is dat door de enorme prijsstijgingen echter volledig omgedraaid tot een niveau dat we nu ons eigen huis niet meer zouden kunnen financieren.. Laat staan met een bouwdepot erbij.

Nu hebben we absoluut geen verhuisplannen, en blijven we (voorlopig) lekker zitten waar we zitten, maar het geeft wel te denken.
Aan de andere kant betekent dit dat ook ons huis nog meer waard is dan dat we al dachten en dat we dus, op papier, een nog grotere overwaarde hebben. En hoeveel we ook zelf extra aflossen, op dit moment wordt het grootste gedeelte van die overwaarde toch echt veroorzaakt door de gekte op de woningmarkt.
Met die overwaarde willen we ons overigens niet rijk rekenen, zoals Geldnerd pasgeleden ook al schreef.

13 antwoorden op “Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen”

 1. Misschien dat het nu wel eens nut heeft om een nieuwe taxatie uit te laten voeren zodat je LTV ratio lager komt te liggen en jij mogelijk een lagere rente gaat betalen??
  En het blijft de vraagprijs natuurlijk, tis maar afwachten wat ze ervoor krijgen, daarna de kosten van de makelaar er nog vanaf. Het weegt allemaal mee.

  1. Ja klopt wat dat laatste betreft. Maar er wordt hier redelijk boven de vraagprijs geboden bij woningen in een redelijke staat.
   Wat betreft de LTV, we hebben een woning met NHG, dus er valt niet veel te winnen bij onze hypotheekverstrekker.

  2. niet veel impliceert wel IETS? Dat zou bijzonder zijn. Kun je aangeven OF er iets te winnen valt. Ik heb ook een NHG hypotheek en na maandenlang aan het lijntje gehouden te zijn werd uiteindelijk meegedeeld dat een NHG hypotheek nooit (zonder veel extra kosten) wordt omgezet in eentje zonder NHG. Hoe laag de LTV ook wordt…

 2. Nou ik geloof niet dat ik er heel blij van zou worden. Hier gelukkig maar een 100000 euro in 7 jaar. Met een dikke ton erbij zou mijn gemeente goud geld verdienen aan ozb. En ik me blauw betalen.

  Overigens gok ik zomaar dat over een jaar of zes de prijs weer onderuit gaat.. Het is gebakken lucht.

  Petra

  1. Ok, dat klinkt zuur. Iedereen wordt toch blij van een waardestijging. Een koophuis is toch ook een stukje investering.
   Klinkt als een soort omgekeerde cognitieve dissonantie.

  2. Bijzonder dat mensen blij worden van een waardestijging, terwijl het huis steeds ouder wordt. Waardestijging is alleen bedoeld om hogere prijzen (lees hogere lasten) te rechtvaardigen en belastingen te verhogen.
   Investeren in lucht lijkt leuk, totdat de lucht ontsnapt en men weer met beide benen op de grond staat en realiseert dat het huis idd ouder is geworden en meer onderhoud vraagt.

 3. Hier net zulke gekke prijzen…..
  Gekocht in 2003 met hypotheek van EUR 490,000 (belachelijk hoog, maar met 2 fulltime banen konden we zelfs nog hoger….. totaal onverantwoord), inmiddels nog een resterende hypotheek van EUR 365,000 (en 2 parttime banen…..), nu gaan deze huizen voor EUR 625,000 van de hand. Zo'n hypotheek zou ik echt niet kunnen (en willen) betalen…… Wij gaan vrolijk verder met aflossen zodat we over een jaar of 10 nog eens 100,000 euro hebben afgelost en dan lekker goedkoop kunnen wonen! En als de kinderen het huis uit zijn, gaan we kleiner wonen en (hopelijk) hypotheekvrij!

 4. Dat is een beste stijging! Leuk om te zien zo, maar verder weinig relevant zoals je al schrijft. Tegen de tijd dat je ooit gaat verkopen kan alles alweer zo anders zijn.

 5. Ik zie hier ook dat de prijzen weer aardig stijgen. Maar goed, hier zijn het vooral nog rijtjes- en tussenwoningen, dus dan zit er ook wel weer een grens aan de mogelijkheid tot stijgen. Van mij mag het wel wat langzamer gaan; wij willen graag vrij wonen en hebben straks een tussenwoning te verkopen. Dan hebben we er vast meer aan als de prijzen wat lager blijven 😉

 6. Volgens mij is het allemaal lood om oud ijzer. Wanneer de rente daalt, stijgen de huizen prijzen en wanneer de rente stijgt, dalen de huizenprijzen. Ik ben niet van plan om te verhuizen dus van mij hoeft de waarde stijging van mijn appartement, à € 10.0000 in een jaar, niet omdat hiermee ook de WOZ behoorlijk omhoog is gegaan.
  Groet, Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.