Wijziging van onze (spaar)plannen

Voor onze laatste zomervakantie besloten we een nieuwe (tweedehands) auto te kopen, wat best wel een groot gat sloeg in zowel onze spaarbuffer als onze beleggingsportefeuille.

De afgelopen twee maanden hebben we daarom de bakens wat verzet van het geld dat we maandelijks overhouden. Voorheen gingen de grootste posten naar aflossen op de hypotheek, beleggen en reserveren voor de zorgverzekering. Pas op de vierde plek kwam het vullen van de buffer, alhoewel we de beleggingen eigenlijk ook wel zien als buffer.

Nu zijn de rollen omgedraaid. Extra aflossen op de hypotheek hebben we de afgelopen twee maanden niet gedaan en de reservering voor de zorgverzekering staat op 100%. Daarnaast hebben we een extra reservering gemaakt voor het geval de gehoorapparaatjes van onze jongste dochter haar voldoende helpen. Dan moeten we namelijk best een forse eigen bijdrage betalen. Hiervoor hebben we een reservering van €1.250 gemaakt. Wanneer onze dochter toch geopereerd zal moeten worden, en die kans is volgens de artsen zeer groot, valt deze reservering dus vrij en kunnen we dan beslissen waarvoor we dit bedrag zullen inzetten.

Waar de verdeling aan het begin voor de vakantie was:

 • Extra aflossen: €500
 • Reserveringen: €300
 • Beleggen: €300
 • Aanvullen buffer: €100

gaan we vanaf oktober voor de volgende verdeling:

 • Extra aflossen: €200
 • Reserveringen: €0
 • Beleggen: €200
 • Aanvullen buffer: €800

Doel is om zo snel mogelijk een spaarbuffer van 4 maanden netto uitgaven op te bouwen, waar dat nu, zonder de reserveringen, één maand uitgaven is. Ik vermoed dat dat, zonder tegenvallers, ca. een half jaar zal duren. Daarna gaan we kijken naar weer een andere verdeling van uitgaven.

Hoeveel spaarbuffer houden jullie aan?

7 antwoorden op “Wijziging van onze (spaar)plannen”

 1. Tussen het liefst willen en de realiteit zit een groot verschil. Haha.
  Omdat we nu meer reserveren voor auto/zorg/vervanging apparatuur houden we een relatief lage buffer aan. 2x de maand uitgaven.
  We vinden het gewoon heel jammer om teveel geld ‘werkloos’ op een spaarrekening te hebben staan. Dus lossen we liever af.
  Moet wel zeggen dat man een enorme baanzekerheid heeft, anders zouden we het anders doen.

 2. Goed dat jullie je nu gaan focussen op de spaarbuffer weer aanvullen! Zelf ben ik daar kort geleden ook mee gestart, want ik had simpelweg geen buffer. Dus als er in huis iets kapot zou gaan kon ik het niet vervangen. Dat moest dus anders! Mijn eerste streefbedrag is nu 1500 euro. Om te beginnen. Daarna kijk ik weer verder.

 3. Wij streven naar 6 maanden aan uitgaven. Nu hebben wij 2 maanden geleden ook een nieuwe (2de hands) auto gekocht wat ook een flink gat geslagen heeft. Momenteel zitten wij daarom ook veel lager in de buffer. Wij proberen maandelijks daarom ook zoveel mogelijk aan onze buffer toe te voegen, naast de maandelijkse hypotheekaflossing.

 4. Wij hebben een buffer van € 50.000. Die willen we de komende tijd gaan verhogen naar € 60.000, omdat de vrijstelling vrh naar dat bedrag is gegaan. We hebben ook een reservering van € 20.000voor een nieuwe badkamer die we volgend je willen uitzoeken. Afgelopen anderhalf jaar al € 50.000 uitgegeven voor een nieuwe auto en een grote verbouwing met nieuwe kozijnen. We moeten nog voor wat andere dingen sparen zoals een nieuwe tuin, piano en een zonnescherm. Als dat gebeurd is gaan we vol voor aflossen op de hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.