Zakelijke declaraties

Voor mijn werk rijd ik regelmatig dienstreizen met onze eigen auto. Dat wordt door mijn werkgever vergoed via een kilometervergoeding. Ik dien dan digitaal mijn kilometerregistratie in, en met het eerstvolgende salaris wordt dit uit betaald. Dat gaat eigenlijk altijd best goed.

Ik heb hier echter een manier voor mezelf in gevonden om ook onzichtbaar te sparen. Door niet elke maand mijn declaratie in te dienen, maar dit bijvoorbeeld elk kwartaal te doen, spaar ik zo een leuk bedrag bij elkaar dat dan in één keer wordt uitgekeerd. Dit kan ik dan weer gebruiken om de buffer aan te vullen, een extra extra aflossing op de hypotheek te doen of om (sinds kort) de beleggingsportefeuille te vergroten. Ik mis dat geld niet echt gedurende de maand.
Zo heb ik gisteren de kilometerdeclaraties van december, januari en februari ingediend. Samen met nog een knipkaart voor de pont, komt dit bedrag op ruim €600 uit. Dat is dan wel bruto. Ons bedrijf keert namelijk meer (€0,33) kilometervergoeding uit dan belastingvrij is toegestaan (€0,19/km). Dus een deel van de vergoeding telt als inkomen en wordt dus belast met inkomstenbelasting. Ik verwacht dat deze declaratie ongeveer €400 netto zal opleveren.
Hoe gaan jullie om met zakelijke declaraties? 

6 antwoorden op “Zakelijke declaraties”

 1. Mijn man doet het 2 a 3 keer per jaar. Enorm bedrag dan vaak, ook vanwege hotelovernachtingen etc.
  Heb je al besloten wat je dit keer met het bedrag gaat doen?

 2. Voor mij tellen andere regels en ik geef dus eens per maand de kilometers door aan mijn accountant… Overigens zou die er niet blij mee worden als kostendeclaraties over het jaar heen getild zouden worden… (tip)

  1. Bij ons mogen we kosten uit 2015 betalen t/m 15 februari dit jaar. Ik heb het voor die tijd ingediend. Dat ze het dan pas in maart uitkeren, daar kan ik niks aan doen..
   Ik moet inderdaad niet tot de zomer wachten en dan nog kosten uit 2015 gaan declareren. Daar wordt de accountant diep ongelukkig van.

 3. Ik hoef zelden voor mijn werk op pad, los van congressen en/of studie. Deze zakelijke ritten declareer ik niet, omdat mijn werkgever aan alle werknemers een NS businesskaart ter beschikking stelt. Die is geldig in heel Nederland voor alle typen vervoer.

  1. Dat is ook een mooi alternatief, die NS-kaart. Dat gaat bij ons niet op omdat een aantal van onze locaties midden in de polder ligt zonder OV in de buurt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.