Zakgeld

Deze week is het weer de week van het geld. Allerlei geldzaken komen daarbij aan bod voornamelijk gericht op het leren omgaan van kinderen met geld. Zo las ik gisteren een stukje over zakgeld.

Volgens dat stuk zou je kinderen al vrij vroeg zakgeld moeten geven. De gedachte daarachter is “jong geleerd is oud gedaan”. Hoe eerder je (goed) met geld leert omgaan hoe meer profijt je daar op latere leeftijd van hebt. Ik kan me niet meer herinneren vanaf welke leeftijd ikzelf vroeger zakgeld kreeg, maar in het stukje dat ik las werd een leeftijd van 5 jaar aangehouden om met zakgeld te beginnen.

Kinder vanaf 5 jaar krijgen gemiddeld vijftig cent per week. Dat loopt met de leeftijd langzaam op tot zo’n drie euro als ze 12 zijn. Vaak wordt er boven de 12 jaar zakgeld per maand gegeven, soms in combinatie met kleedgeld.

De gedachte achter regelmatig zakgeld geven is dat kinderen leren plannen om een bepaalde periode te overbruggen met de hoeveelheid geld die ze krijgen.

Het mooiste is natuurlijk ook nog als ze van het geld dat ze krijgen ook nog wat sparen. Een mooi doel helpt daarbij. Ze leren dan dan ook de waarde van iets. Zo moet je bijvoorbeeld wel 10 weken sparen voor dat mooie stuk speelgoed.

Dat is helemaal niet zoveel anders dan wat stoppen voor mijn vijftigste pas schreef over het anders naar een euro kijken.

Hoe doen wij het met zakgeld? Nou eigenlijk nog niet. Onze oudste dochter is nu 4 jaar en krijgt wel wekelijks een centje van opa en oma, maar die verdwijnen rechtstreeks in haar spaarpot. Die is intussen flink gevuld.

Verder sparen wij 50 euro per maand voor beide dochters op een afgesloten spaarrekening op hun naam.

Hoe gaan jullie om met zakgeld?

7 antwoorden op “Zakgeld”

 1. Vier jaar vond ik ook te jong voor (week-)zakgeld. Voor een vierjarige is een week nog niet zo goed te overzien. Maar op vakanties ben ik toen wèl begonnen met “daggeld”: ze kreeg van mij 50 cent per dag. Daarvan kon ze dan een heel goedkoop ijsje kopen òf een dagje sparen en dan de dag erna een duurder ijsje.

  Dat bedrag heb ik overigens wel aangepast op de kosten van ijsjes op de camping. Als het goedkoopste ijsje 60 cent had gekost, had ze 60 cent gekregen…..

 2. Onze dochter kreeg vanaf haar 6e verjaardag 50 cent zakgeld per week. Daar kocht ze vooral ‘rotzooi’ mee. Op haar 7e verjaardag hebben we nieuwe afspraken gemaakt. Ze krijgt sowieso 50 cent omdat ze bij ons woont. Nog eens 50 cent kan ze verdienen door de klusjes die zij heeft uit te voeren. Het werkt goed en ze is nu veel bewuster met uitgeven en sparen bezig. (En met haar klusjes)

  1. En ze is natuurlijk ook alweer een jaar ouder, hè? Plus ze heeft mogelijk van dat eerste jaar waarin ze rotzooi kocht, al wat geleerd.

 3. Onze zoontjes kregen vanaf hun 5e t/m 7e jaar €0,50 tot €1,00 zakgeld per week (de oudste vond dit trouwens nooit snel genoeg gaan want hij had altijd grootse wensen). Onze dochter van 1 krijgt nog geen zakgeld. Ze mogen zelf weten wat ze met t zakgeld doen, maar bij sommige wensen hebben we vaak eerst een gesprekje.

  Vanaf hun 8e jaar moeten ze zelf beslissen hoeveel van het totale wekelijkse bedrag (€1,20 en oplopend per levensjaar) spaargeld gaat zijn. Dit spaargeld brengen we dan jaarlijks naar de bank. Beide hebben ze gekozen voor de verdeling 50-50%. Deze afspraak leggen we ieder jaar vast in een zakgeldcontract (weekvanhetgeld).

  Met een zakgeldboekje kunnen zij zien wat erin en eruit gaat en hoeveel zij hebben. Zo proberen we ze een beetje gevoel voor geld bij te brengen: is er te weinig moet je reserveren, geduld is een schone zaak, op = op en met sparen bouw je iets op. Het helpt ons ook om het zakgeld nooit te vergeten

 4. wij hebben hier te maken met een luxeprobleem… dochter is 9 en heeft seriesu zelf meer dan 300 euro.. en zoontje van 6 rond de 100 hoe ? tja we komen nooit in speelgoedwinkels en er is niets op directe loop afstand waar ze alleen naartoe mocht.. en met verjaardagen krijgt ze zoveel dat er geen eens ruimte is voor meer… 😉 oma geeft rond de 100 euro, komt ze niet aan dat bedrag dan krijgt t kind dus dat bedrag erbij… met sinterklaas en kerst ook nog flinke cadeaus, als we in de zomer op vakantie gaan krijgen ze 10 euro mee, wat ze eignelijk nooit uitgeven.. en dan ook nog zakgeld.. vanaf 6 jaar 1 euor per week, dochter vanaf haar 9e 2 euro per week.. (vond ik wel lastig want ze heeft al zo veel, maar ja ik moet haar niet straffen voor het sparen 😉 ) sinds dit jaar stort ik het maar op de rekening omdat ik bijna niets meer cash betaal heb ik dus ook geen muntgeld meer in mn portemonnee. zij hebben nog geld in hun geldpotje thuis dus als ze toch eens naar een speelgoedwinkel willen of geld mee naar een pretpark oid dan kan dat gewoon. echt te bizar hier. ze leren helaas dus vooral dat het oneindig is, lijkt t wel..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.