Zorg voor een structureel begrotingsoverschot

Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Klaas Knot, de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB).
Hij pleit voor een structureel overschot van 1% op de rijksbegroting. Hij onderbouwt dat met de feiten dat het begrotingssaldo bij de afgelopen 6 recessies met zo’n 3,5 tot 4 % kromp. Met een overschot van 1% blijf je dan precies binnen de normen die binnen de EU zijn afgesproken, namelijk een begrotingstekort van 3%. Zelf schreef ik pasgeleden ook al wat over het aflossen van de staatsschuld.

Daarnaast, al zegt hij dat niet, bouw je zo ook langzaam de staatsschuld wat af. Dat levert misschien in deze tijden van negatieve rentes niets op, maar ooit zal ook de rente op staatsleningen weer gaan stijgen. Dan zal een lagere staatsschuld ervoor zorgen dat de rentelasten ook minder hard stijgen.

Verder zegt Knot in een interview met de Telegraaf nog wat interessante dingen. Hij verwacht bijvoorbeeld dat he ECB-opkoopprogramma na de komende jaarwisseling snel afgebouwd gaat worden. Ik lees daar zelf in dat daarna de rente van ECB ook langzaam omhoog zal gaan, ook al zegt hij dat niet. Wat snel afbouwen is zegt hij niet, dus blijft gissen hoe snel dat echt gaat.

Ook pleit Knot nogmaals om de hypotheekregels zo aan te passen dat je nog maar 90% van de woningwaarde geleend mag worden en om de hypotheekrenteaftrek versneld af te lossen.

Ook vind hij dat pensioensparen best wat minder fiscaal gestimuleerd hoeft te worden, zeker voor de mensen met hoge inkomens. Dat laatste las ik voor het eerst en heb daar nog geen mening over kunnen vormen.

Wat vinden jullie van de ideeën van Klaas Knot?

7 antwoorden op “Zorg voor een structureel begrotingsoverschot”

 1. Zelf ben ik een groot fan van Klaas Knot. Met zijn statement om te werken aan een structureel begrotingsoverschot en over te stappen naar een anti-cyclisch begrotingsbeleid ben ik het van harte eens, ik heb er eerder over geschreven.
  Ik hoop ook van harte dat de ECB snel stopt met dat opkoopprogramma, en de rente wee laat oplopen. Klaas Knot zit in de vergadering van de ECB die daarover beslist, ik heb al eens gelezen dat hij hier al een aantal keren voor gestemd heeft maar dat er nog geen meerderheid is.
  Over zijn statement over het fiscaal vriendelijke pensioensparen heb ik gemengde gevoelens. In de praktijk zijn dit soort regelingen vaak 'subsidies voor de rijken', net als de hypotheekrente-aftrek. De effecten komen zelden terecht bij de groepen die dit het hardste nodig hebben. Sowieso ben ik voorstander van een veel eenvoudiger belastingsstelsel, waarbij we zoveel mogelijk aftrekposten afschaffen en een lager percentage betalen, daar heb ik ook al over geschreven. Maar de andere kant: als overheid wil je mensen soms stimuleren om bepaalde dingen wel of niet te doen, en een financiële prikkel helpt soms.

  1. Ik ben een beetje in de war: Hypotheekweg heeft het over "pensioensparen best wat minder fiscaal gestimuleerd hoeft te worden, zeker voor de mensen met hoge inkomens", en Geldnerd heeft het over "In de praktijk zijn dit soort regelingen vaak subsidies voor de rijken".

   Wil Klaas knot een gunstiger of minder gunstig systeem voor de rijken?

   Persoonlijk vind ik ook dat mensen met een hoger inkomen onevenredig meer profiteren van de pensioenregelingen, dit zou best minder mogen worden, zie ook hier.

  2. Wat Klaas Knot precies wil weet ik uiteraard ook niet. Maar volgens mij bedoelen we hetzelfde. Er is een regeling, maar de mensen die meer verdienen profiteren hier ook het meest van. Terwijl dat meestal niet de groep is die dit het hardste nodig hebben. Onbedoelde neveneffecten noemen we dat…

  3. Bij mij dezelfde verwarring als bij Rentenier. Je lijkt het helemaal eens te zijn met K.Knot: waarom dan de "gemengde gevoelens" ?

 2. wat dan weer jammer is dat Klaas Knot de overwaarde van het eigen huis wil belasten in Box 3, dat zie ik helemaal niet zitten en is ook geen stimulans om af te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.